Φεστιβάλ του Παρπέρη

Τελέστηκε με μεγάλη επιτυχία η τελετή έναρξης του 1ου ετήσιου φεστιβάλ του Παρπέρη στον Κούρτακα της επαρχίας Πάφου. Την έναρξη του φεστιβάλ τέλεσε ο ΑρχιπίσκοποC Κύπρου. Ο ΑρχιπίσκοποC επαίνεσε την προσφορά του παρπέρη στην Κυπριακή κοινωνία. «Ο παρπέρης, μαζί με τον καφετζή, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το δυναμικό δίδυμο παροχής πληροφοριών, ειδήσεων, συμβουλών και ενημέρωσης (ιδιαίτερα αθλητικών γεγονότων) σε όλες τις Κυπριακές κοινότητες» δήλωσε ο ΑρχιπίσκοποC.

Στην τελετή έναρξης ήταν παρόντες πολλοί παρπέρηες από όλη την Κύπρο. Ο κ. Σωτήρης «Ανορθωσιάτης» Μουστάκας, επίτιμο μέλος του συνδέσμου παρπέριων της ευρύτερης Λεμεσού και πρόεδρος του συνδέσμου παρπέριων Ομόνοιας, έκανε επίδειξη των ξιουραφικών ικανοτήτων του και κάλεσε τον Αρχιπίσκοπο να κάτσει στον παρπερικό θρόνο για να του δέιξει. Σε χρόνο ρεκόρ 9 δευτερολέπτων, ο κ. Σωτήρης ξιούρισε τον Αρχιπίσκοπο μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων. Ο ΑρχιπίσκοποC ευχαρίστησε τον κ. Σωτήρη και δήλωσε οτι η βούκκα του έγινε «πούππα, σαν το κωλομέρι του μωρού» και ότι δέκτηκε να τον ξιουρίσει ο κ. Σωτήρης για να δείξει την συμπαράσταση του στο αρχαιότατο Ελληνικό επάγγελμα του παρπέρη. Είπε επίσης ότι όταν του δώσουν θρόνο για να κάτσει δεν μπορεί να αρνηθεί.

Στο φεστιβάλ θα υπάρχει ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα «Ξουράφκια και Ντεττόλ» και πλούσιο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς όπως τον χορό του ξιουραφκίου και του αφρού.  Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών παρπερικών προϊόντων. Το φεστιβάλ τελειώνει την επόμενη εβδομάδα γιαυτό τρέξετε όλοι στον Κούρτακα να προλάβετε!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s