ΦΛΟΚΚΟΣ

Κυπριακο-Ζωικό Λεξικό!

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε τες ρίζες μας, τα ήθη και έθιμα μας και την ζωντανή Κυπριακή μας γλώσσα, καθώς επίσης να βοηθήσουμε τους νέους μας να ξεκολλήσουν τα μούτρα τους που τα σμάρτφοονς τους, οι Σουβλάκες παραθέτουν εδώ τες πιο σημαντικές λέξεις από το Κυπριακο-Ζωικό Λεξικό.

Πούρι-πούρι: Για να μαζευτούν οι όρνιθες

Ξιά-ξιά: Για να φύουν οι όρνιθες

Μίψιψι: Για να μαζευτούν οι κάττοι

Πππιίισι: Για να φύουν οι κάττοι

Μμμμπππρρρριιιιιιιιιοοοοοοοο: Για να κινηθούν οι τσούρες

Ουουουσσστσιτσι: Για να ξεκινήσει ο γάρος

Σσσσιοοοοοοοοοό: Για να σταματήσει ο γάρος

Φρρρροουοού φρρρρού: Για να κατεβούν οι πέρτιτζοι

Advertisements

Παρπέρης Φαντομάς

Κραυγές τρόμου ακουστήκαν χθες το πρωι στην Αρχιπισκοπή. Ο Αρχιπίσκοπος ξύπνησε και όπως συνηθίζει κάθε πρωί προσπάθησε να ξύσει τα γένια του. Με τρόμο διαπίστωσε ότι η βούκκα του ήταν γυαλλί-ξιουρί! Ο διάκος Ευλάμπιος που άκουσε πρώτος τις κραυγές του Αρχιπίσκοπου έτρεξε αμέσως στο Αρχιπισκοπικό δωμάτιο και διαπίστωσε έντρομος ότι ο Αρχιπίσκοπος ήταν ξιουρισμένος. Δίπλα από το κρεββάτι του Αρχιπίσκοπου βρέθηκε ένας φάκελλος ο οποίος περιείχε μια επιστολή με την υπογραφή Παρπέρης Φαντομάς.

Continue reading Παρπέρης Φαντομάς

Φεστιβάλ Reggas Mastourjam στο Lempa Fiesta

Το δεύτερο Φεστιβάλ Reggas Mastourjam διοργανώνεται φέτος στις 14 και 15 Αυγούστου στο Lempa Fiesta στη Λέμπα Πάφου. Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι η κυπριακή ανεξάρτητη ψαρογραφική ομάδα Reggophobic, η ανεξάρτητη ομάδα παραγωγής αλίπαστων Easy Salting Productions και η Suzie Clupea. Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τους καταξιωμένους Ελλαδίτες μεζετζίες Professor Flounder και Reggaroots, τους Κύπριους καλλιτέχνες Saltina Sound και King of Fish που διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε Σουηδία, Ολλανδία και Αγγλία καθώς και τους Haji-Ρέγγας & Tsartel, Tsillima Brothers και Poklantis με μουσική σε ρυθμούς Regga-Reggae, Pub και Tsiftetell.

Continue reading Φεστιβάλ Reggas Mastourjam στο Lempa Fiesta

Το κανναβούρι του Αγ. Μαστούριου εκ Μπάφου

Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε από μερικούς σπόρους κανναβουριού που παρουσιάζεται ως αναλλοίωτο στον χρόνο, επειδή το ευλόγησε ο Αγ. Μαστούριος εκ Μπάφου.

Continue reading Το κανναβούρι του Αγ. Μαστούριου εκ Μπάφου

Αστυνομική έφοδος σε υποστατικά παρπέρη

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες παρπέρης μικρής κοινότητας της επαρχίας Πάφου.

Continue reading Αστυνομική έφοδος σε υποστατικά παρπέρη

Φεστιβάλ του Παρπέρη

Τελέστηκε με μεγάλη επιτυχία η τελετή έναρξης του 1ου ετήσιου φεστιβάλ του Παρπέρη στον Κούρτακα της επαρχίας Πάφου. Την έναρξη του φεστιβάλ τέλεσε ο ΑρχιπίσκοποC Κύπρου. Ο ΑρχιπίσκοποC επαίνεσε την προσφορά του παρπέρη στην Κυπριακή κοινωνία. «Ο παρπέρης, μαζί με τον καφετζή, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το δυναμικό δίδυμο παροχής πληροφοριών, ειδήσεων, συμβουλών και ενημέρωσης (ιδιαίτερα αθλητικών γεγονότων) σε όλες τις Κυπριακές κοινότητες» δήλωσε ο ΑρχιπίσκοποC.

Continue reading Φεστιβάλ του Παρπέρη

Αποκαλυπτήρια γλυπτού του Κυπραίου κασάπη στο Τραχώνι

Η Κυπραίος κασάπης (κρεοπώλης) παραμένει αγαπητό μέλος της κυπριακής αγροτικής οικογένειας, αποτελώντας το 28% του ενεργού αγροτικού πληθυσμού. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, και Περιβάλλοντος Νίκος Κοάλας, τελώντας την Κυριακή τα αποκαλυπτήρια μνημείου για την Κυπραίο κασάπη στην κοινότητα του Τραχωνίου της επαρχίας Λεμεσού.

Continue reading Αποκαλυπτήρια γλυπτού του Κυπραίου κασάπη στο Τραχώνι

Γιγάντιο Καζαντί στο Μάμμαρι

Το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού Μάμμαρι στην τελευταία συνεδρία του αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός γιγάντιου καζαντί με διαστάσεις 10 μέτρα μήκος, 3 μέτρα πλάτος και 1.5 μέτρα ύψος.

Το καζαντί το οποίο θα είναι μοναδικό στο είδος του θα κατασκευαστεί στην πλατεία του χωριού, απέναντι από τον καφενέ του Παναή, με στόχο να εξωραΐσει και να εμπλουτίσει περαιτέρω την κοινότητα του Μάμμαρι.

Continue reading Γιγάντιο Καζαντί στο Μάμμαρι

Καφενές Τορναρίτη

Ο κ. Τορναρίτης τέλεσε σήμερα τα εγκαίνια του ιδιόκτητου του καφενείου στην Ανθούπολη. Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε στα εγκαίνια ότι θα μπορεί να προσθέσει και το τίτλο του καφετζιή δίπλα από τον τίτλο του βολευτή.

Continue reading Καφενές Τορναρίτη

Κύπριος του Λονδίνου στην εντατική από δάγκωμα γάρου

Πάφος: Στην εντατική του νοσοκομείου Πάφου κατέληξε Κύπριος του Λονδίνου (όπως λέμε σιουσιούκκος της βράκας) από δάγκωμα γάρου ράτσας σιερκά, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις αρχές.

Ο 37χρονος άνδρας από το Τσιάρλισμπερκ του ανατολικού Λονδίνου, που έχει κατονομαστεί ως Πάμπο Βουρητός, ισχυρίστηκε οτι δέχθηκε την επίθεση από τον γάρο ράτσας σιερκά γκρίζου την ώρα που μάζευε παπαρούνες κοντά στη χωράφα που βοσκούσε ο γάρος, στην περιοχή μαππουρούθκια της Τάλας.

Continue reading Κύπριος του Λονδίνου στην εντατική από δάγκωμα γάρου

Πάμε για μπάφο στην Πάφο!

Πάφος, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017! Πανέμορφα εξοχικά τοπία, κοσμοπολίτικα θέρετρα, ιστορικά αξιοθέατα και αθλητικές δραστηριότητες, η περιοχή της Πάφου έχει να προσφέρει στον καθένα κάτι διαφορετικό, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Είτε είστε λάτρεις του ήλιου, των εξερευνήσεων, είτε ψάχνετε για διακοπές σε ένα υπέροχο μέρος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείτε αυτό το πανέμορφο κομμάτι της Κύπρου. Η Πάφος πρόσφέρει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και εκδηλώσεων όπως τα Ανθεστήρια, τη Γιορτή Κατακλυσμού, το Παφίτικο Καρναβάλι, το Καλοκαιρινό Πολιτιστικό Παράθυρο που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της παράδοσης, την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου και την προσέλκυση τουρισμού από όλο τον κόσμο.

Continue reading Πάμε για μπάφο στην Πάφο!

Illegal Ampelopoulia

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Τράμπ υπόγραψε χθες νόμο που απαγορεύει την κατανάλωση αμπολοπουλιών σε όλο τον κόσμο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν έχει εξουσία να υπογράψει έτσι νόμο, ο κ. Τράμπ δήλωσε “Πλανητάρχης είμαι, ο,τι θέλω κάνω!”

Μόλις πληροφορήθηκε την υπογραφή του νόμο ο κ. Χαμπουλλάς έτρεξε έξω από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία για να διαμαρτυρηθεί. Εκεί είχαν ήδη μαζευτεί δεκάδες ιδιοκτήτες εστιατορίων, μεζεδοπωλείων, πωλητές κυνηγητικών ειδών και φυτωρίων ακακιών από την περιοχή των Κοκκινοχωρίων που διαμαρτύρονταν και φώναζαν συνθήματα εναντίον του κ. Τράμπ.

Continue reading Illegal Ampelopoulia

Γαουρικοί Αγώνες

Χούλου: Άρχισαν χθες στην Χούλου της επαρχίας Πάφου οι Πρώτοι Παγκόσμιοι Γαουρικοί Αγώνες. Την έναρξη των αγώνων έκανε ο υπουργός Γεωργίας και φυσικών ψώρων κ. Δημήτρης Καλαλόμπας. Προσφωνώντας τους παρευρισκομένους, ο υπουργός είπε ότι τα Κυπριακά γαϊδούρια είναι γνωστά σε όλον το κόσμον από αρχαιοτάτων χρόνων για την δύναμη και το σάιζ τους. Είναι καιρός, είπε ο υπουργός, όλος ο κόσμος να δει τι μπορούν να κάμουν πολλά γαϊδούρια όταν τα βάλουμε μαζί στον ίδιο τόπο. Ε καλό, οι Εγγλέζοι νομίζουν πως εν καλλύτεροι μας που έχουν εκκουέστριαν γκέιμς, δήλωσε ο υπουργός.

Continue reading Γαουρικοί Αγώνες

Νέες Στολές

Μελέτη για να αλλάξει το ύφασμα των στολών των στρατιωτών της Εθνικής Μαλακίας έχει ξεκινήσει το ΓΕΕΜ. Η αλλαγή του υφάσματος των φαντάρων αποσκοπεί στην ικανοποίηση τους σε καλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν των αναγκών αυτοϊκανοποιήσης τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Continue reading Νέες Στολές